Casca de alpinism pentru cățărat pe munte

Data nașterii alpinismului este considerată a fi 8 august 1786, când Michel Packard și Jacques Balma au urcat pentru prima dată în cel mai înalt punct al Alpilor – Mont Blanc.

De mai bine de două sute de ani de dezvoltare a alpinismului, a fost format un set strict de reguli de siguranță. Și ca în majoritatea sferelor activității umane, aceste reguli sunt scrise în sânge. De altfel, într-o activitate atât de extremă precum alpinismul, nu ar putea fi altfel.

Iar purtarea unei căști la munte este o regulă elementară de siguranță. La fel ca și centura de siguranță dintr-o mașină.

Căștile și căștile de protecție, indiferent de scopul lor – fie că este vorba de bicicletă, motocicletă, schi sau, în cazul nostru, cască de alpinism – trebuie să îndeplinească standardele de calitate și să fie supuse testelor corespunzătoare.

Nu confundați standardul DSTU EN 397: 2012 cu standardele pentru căști de alpinism. Acesta este un standard de calitate pentru căști de construcții, a căror utilizare este contraindicată la munte.

O listă întreagă de cerințe specifice este prezentată pentru căștile de alpinism – de la protecția împotriva căderii obiectelor grele și până la protecția împotriva impactului elementelor de relief.

În același timp, ar trebui să aibă o greutate relativ redusă, o ventilație bună și o reglementare competentă. Prin urmare, căștile pentru alte sporturi extreme, fie că sunt de coborâre sau rafting, nu sunt potrivite. Ai nevoie de o cască de alpinism certificată.

Astăzi, există două standarde principale de calitate pentru căști de alpinism și cățărat: EN 12492 și UIAA 106.

EN 12492 a devenit de fapt standardul de referință al calității pentru întreaga industrie a echipamentelor de alpinism. Include verificarea căștii pentru protecție împotriva căderii unui obiect greu, a impactului lateral asupra terenului și a impactului cu un obiect ascuțit standard de sus. În plus, casca este supusă unui test de suspensie și unui test de alunecare.

UIAA 106 este standardul de calitate pentru căștile de alpinism de la Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism (UIAA). Cerințe și mai stricte pentru fiabilitatea unei căști de alpinism. Cel mai înalt standard de calitate. Dacă doriți să obțineți cea mai fiabilă cască – căutați produse cu eticheta de siguranță UIAA.

Astăzi, toate căștile produse de industria echipamentelor de alpinism pot fi împărțite în trei categorii principale:

 • Căști de protecție din acrilonitril butadien stiren (ABS)
 • Căști din polistiren expandat (EPS) sau polipropilenă expandată (PPE)
 • Căști care combină materialele celor două tipuri anterioare

ABS: Un design clasic de căști de alpinism, adesea denumit Hardshell. Se compune dintr-o coajă groasă din acrilonitril-butadien-stiren (ABS) și o suspensie de curele și dedurizatoare. Are rezistență ridicată.

Pentru o lungă perioadă de timp, cel mai proeminent reprezentant de acest tip (în special în rândul speologilor) a fost casca Petzl Ecrin Roc, recunoscută ca standard de calitate și fiabilitate pentru întreaga industrie. Dar, din păcate, moda pentru reducerea maximă a greutății echipamentului a spus cuvântul.

Pro:

 • Rezistență și durabilitate maxime
 • Preț relativ scăzut – în medie în jur

Minusuri:

 • Greutate: aceste căști cântăresc în medie aproximativ 450 de grame și pentru mulți provoacă disconfort în timpul utilizării. Astăzi, căștile de acest design pot fi adesea găsite printre căști de construcție.

Căști de „spumă” ultra-ușoare pentru alpinism

Cea mai ușoară construcție de cască. Se compune dintr-o carcasă principală din polistiren expandat (EPS), mai rar din polipropilenă expandată (EPP) cu sau fără o acoperire exterioară subțire de policarbonat de protecție.

Astăzi, aproape orice producător de echipamente poate găsi în catalog cel puțin un model de cască de acest tip. Până în prezent, conducerea necondiționată în cursa pentru reducerea greutății este deținută de casca Petzl Sirocco cu o greutate minimă de numai 170 de grame.

Pro :

 • Greutate redusă: în medie, astfel de căști cântăresc în jur de 200-250 de grame, datorită cărora oferă mai puțin disconfort în timpul uzurii prelungite

Contra :

 • Fragilitate: reducerea greutății înseamnă, pe de o parte, că rezistența și durabilitatea sunt destul de reduse. În general, o cască de acest format este concepută pentru o lovitură gravă, după care va necesita înlocuire. Poate fi deteriorată în timpul unei excursii dacă este plasată fără succes în rucsac
 • Preț: căștile din spumă ultra-ușoare sunt semnificativ mai scumpe decât alte tipuri de căști

Căști din mai multe materiale

Reprezintă un hibrid al carcasei clasice din ABS și a căștii din spumă ultra-ușoare. Fiecare cască de acest tip va avea propriile sale caracteristici de design, dar în același timp partea exterioară durabilă din plastic ABS și carcasa din spumă din cască vor rămâne neschimbate.

Astăzi acest tip de căști e cel mai răspândit. Când luați în considerare modele de acest tip, vă recomandăm să vă atrageți atenția asupra Black Diamond Half Dome ca raport optim al unui preț relativ mic și de cea mai înaltă calitate.

Carcase de alpinism Black Diamond

Sistemul multi-direcțional de protecție a impactului (MIPS) este rezultatul a 20 de ani de cercetări efectuate de o echipă de experți mondiali în biomecanică și neurobiologie de la Institutul Regal de Tehnologie și Institutul Medical Karolinska din Suedia.

Este o carcasă din plastic de o culoare galbenă caracteristică încorporată în cască, care este mobilă față de carcasa exterioară – atunci când lovește o tangentă, carcasa exterioară este deplasată față de cea interioară, absorbind astfel energia negativă care este dăunătoare pentru creier.

De la introducerea primelor căști MIPS în 2007, tehnologia și-a dovedit valoarea și poate fi găsită astăzi în ciclism, schi, snowboarding, rollerblading, motociclete și căști tactice militare.

Și în 2021, compania americană Black Diamond a prezentat una dintre primele căști de alpinism (Mammut a realizat și o astfel de cască) cu tehnologie MIPS – modelul Black Diamond Vision MIPS .

Black Diamond Vision MIPS este o combinație de polistiren expandat (EPS) și polipropilenă expandată (EPP), cu o placă de protecție din plastic ABS și suplimentată cu tehnologia MIPS.

Cântărind 250 de grame și combinând proprietățile de protecție ale tehnologiei MIPS, acest model poate fi numit unul dintre cele mai avansate căști de alpinism disponibile astăzi.

O cască de alpinism este un echipament individual. Și la fel ca pentru aproape toate echipamentele personale, fie că este vorba de pantofi de alpinism, cizme de munte, rucsac, ham sau ochelari de cățărare, principalul criteriu de selecție este potrivit. Casca ar trebui să „stea” pe tine.

Dacă este posibil, vă recomandăm să măsurați din nou toate modelele de căști de cățărare disponibile în centrele de echipare ale orașului dumneavoastră.

Și indiferent de recenziile pozitive despre modelul care vă place, dacă ea nu s-a potrivit pentru dvs., ar trebui să vă concentrați asupra examinării și încercării altor opțiuni.

Casca ar trebui să stea strâns, să acopere fruntea, partea din spate a capului și tâmplele cât mai mult posibil, fără a provoca niciun disconfort nicăieri. Folosind reglajul (de multe ori aceasta este roata din spatele capului – BOA), fixați casca pe cap și efectuați mai multe mișcări circulare și miscand din cap în direcții diferite.

Casca nu trebuie să zboare de pe cap, chiar dacă cureaua pentru gât nu este fixată. Reglați și cureaua pentru gât – pachetul conține de obicei instrucțiuni pentru ajustare.

Ține minte! Aveți nevoie de o cască certificată special pentru alpinism și cățărare. Verificați marcajele de conformitate ale produsului.

Practic nu există căști universale potrivite pentru diferite tipuri de activități (cu excepția, probabil, Kong Scarab – această cască, pe lângă alpinism și cățărare, este certificată pentru călărie, rafting și ciclism).

Acordați atenție suporturilor. În timp ce la căștile de construcție, cum ar fi Petzl Vertex, sunt adesea prevăzute conectori speciali pentru felinar, apoi la căști de cățărat, felinarele sunt atașate folosind cleme și zăvoare din plastic.

Există fixări sub forma unui cablu de cauciuc, dar datorită fragilității relative a modelelor cu astfel de elemente de fixare, nu se produc atât de multe.

Ventilația este, de asemenea, importantă. Se face adesea cu fante mari în cască. Și dacă în condiții calde nu este îndoielnică necesitatea ventilației, atunci în condiții de vânt rece și puternic, fantele de ventilație pot provoca mult disconfort.

Prin urmare, sunt disponibile modele cu posibilitatea de a regla ventilația. Ei bine, cât de importantă este această funcție în cască depinde de tine.

De asemenea, este important pentru ce luați casca. Cât de importantă este greutatea pentru tine? Cât de mult sunteți dispus să-i sacrificați fiabilitatea și durabilitatea? Tu decizi.

Desigur, dacă carcasa principală este deteriorată, casca nu poate fi reparată. Chiar dacă după ce o piatră mare lovește casca, nu rămâne nici o pagubă majoră pe ea, nu exista siguranta ca va mai putea fi folosita.

O cască bună pentru alpinism este probabil primul lucru cu care trebuie să începeți atunci când alegeți echipamente pentru alpinism. Cu mult timp în urmă, disputele cu privire la necesitatea sa s-au scufundat în uitare.

Acum este absolut evident pentru toată lumea: dacă scopul tău este să urci în orice alt loc decât un zid de cățărat, capul tău trebuie să fie bine protejat.

Există multe căști de protecție pe piață. Căști pentru sporturi nautice, căști pentru role și pentru biciclete, căști pentru schi și snowboard, căști de călărie. Fiecare tip de activitate asigură propriile caracteristici de proiectare.

Important

Utilizarea căștilor de construcție în sport este considerată nesigură și inacceptabilă.Alpinismul și alpinismul pe teren natural au cerințe specifice pentru performanța căștii.

Trebuie să protejeze împotriva căderii pietrelor și să protejeze împotriva posibilelor impacturi asupra terenului în caz de cădere. Este de la sine înțeles că calitatea produsului trebuie să fie adecvată.

În țara noastră, nu există norme și standarde pentru căști de protecție pentru alpinism sportiv și alpinism. Dar în vest există. De aceea, vă recomand să vă concentrați asupra standardelor internaționale de calitate.

Cel mai răspândit standard din lume este EN 12492 . Pentru a obține un certificat de conformitate cu acest standard, o cască trebuie să îndeplinească multe cerințe. Principalele cerințe de rezistență sunt prezentate pe eticheta produsului.

Un alt standard internațional de calitate este UIAA 106. Acesta este un standard și mai strict. Căștile care respectă acest standard poartă eticheta de siguranță UIAA, care reprezintă o calitate excepțională și că produsul este recomandat pentru utilizare de către Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism (UIAA). Dacă doriți o calitate și siguranță suplimentară, alegeți o cască cu aceste simboluri.

Un fapt interesant: de exemplu, căștile Black Diamond Vapor și Mammut Skywalker II nu au eticheta de siguranță UIAA, doar CE.

Concluzie: Prin achiziționarea unui produs certificat, puteți fi sigur de fiabilitatea și calitatea acestuia. Nu cumpărați căști care nu sunt certificate pentru alpinism și cățărat. Ciclismul, sporturile nautice și călăria au propriile standarde (respectiv și cerințe specifice de rezistență și funcționalitate).

 • Vento Classic. Poate cea mai ieftină opțiune de pe piață.
 • Camp RockStar, cea mai populară cască de alpinism în lume de astăzi.

Achiziționați numai produse certificate CE sau UIAA. Atunci când alegeți, în primul rând, fiți ghidați de modul în care stă casca pe capul dvs., cât de mult poate fi ajustat și, în al doilea rând, de design.

Chiar dacă ți-a plăcut cu adevărat un anumit model, dar nu-ți stă bine pe cap, îți va fi de puțin folos. Amintiți-vă că scopul principal al căștii este de protecție, nu decorativ.