Echipament de alergare iarna. Cum sa te imbraci cand e frig?

Fiecare are propriul concept asupra frigului. Cineva la plus 5 grade îmbracă o jachetă călduroasă, iar altcineva iese în frig îmbrăcat doar într-un tricou. Iată cum să te îmbraci pentru o alergare pe vreme rece, indiferent ce înseamnă asta pentru tine.

Zicala „Fără vreme rea, există doar haine proaste” este relevantă pentru a alerga iarna și în afara sezonului. Îmbrăcămintea tehnologică modernă vă permite să vă bucurați de jogging pe vreme geroasă, umedă și cu vânt – principalul lucru este să înțelegeți ce să alegeți și cum să o combinați.

Scopul principal al hainelor de alergat de iarnă nu este doar să vă mențineți cald, ci și să vă mențineți uscat de transpirație și astfel să preveniți hipotermia.

Îmbrăcămintea specializată ia în considerare particularitățile termoreglării în timpul alergării. Articolele de îmbrăcăminte pentru alergare sunt confecționate din materiale respirabile cu inserții de ventilație în zonele pentru disiparea căldurii. Poate fi o țesătură mai subțire și mai respirabilă în unele zone, fermoare sub axile sau un guler deschis.

Puteți îmbrăca peste un tricou o jachetă de puf concepută la -40 ° C, dar nu veți putea alerga în ea mult timp: vă veți supraîncălzi și veți transpira. În primul rând, acesta este disconfort și, în al doilea rând, un corp umed se răcește rapid – de îndată ce vă opriți, veți îngheța instantaneu.

Pe vreme rece, este mai bine să vă îmbrăcați în straturi: 3-4 straturi de echipament tehnologic vor oferi confort chiar și în timpul antrenamentelor și competițiilor lungi.

  • Primul strat este lenjeria termică . Îndepărtează umezeala și excesul de căldură din corp.
  • Al doilea strat este izolant; include produse din lână sau Polartec. Acest strat reține căldura, ajutând să nu înghețe, dar continuă să îndepărteze umezeala chiar mai departe de corp.
  • Al treilea strat este protector. De obicei, este un paravânt sau o jachetă cu membrană care protejează de vânt, ploaie, zăpadă. Și ea ar trebui să respire bine și să nu rețină umezeala. Buna respirabilitate a stratului superior permite ca mijlocul și partea inferioară să se usuce rapid.
  • Al patrulea strat este o izolație suplimentară pentru înghețuri deosebit de severe. Poate fi o jachetă de puf subțire sau o altă jachetă din lână, în funcție de gradul exterior și de îngheț individual. Principalul lucru este că acest strat trebuie să respire și să îndepărteze bine umezeala.

Nu uitați de accesoriile de alergare.

Iarna, accesoriile de alergare sunt la fel de importante ca și îmbrăcămintea. Mănușile de alergat, o pălărie și o bandană sunt o necesitate pentru jogging pe vreme geroasă.

La temperaturi extrem de scăzute, vânt și furtuni de zăpadă, fața va fi protejată de o cagulă cu o mască antivent încorporată sau separat o astfel de mască dintr-un material antivent precum WindStopper.

Ochelarii de sport sunt adesea indispensabili. Sunt relevante atât la soare strălucitor, cât și la viscol sau la vânt puternic – trebuie doar să schimbați lentilele în lumină sau transparente. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care aleargă la munte.

În timpul antrenamentelor lungi de iarnă, este important să aveți o centură de alergare, o vestă sau un rucsac, unde puteți pune o cantitate de alimente, șosete calde și un termos cu ceai. Bine, un termos este de prisos, dar șosetele cu siguranță nu vor strica.

Amintiți-vă că nu există îmbrăcăminte universală pentru orice temperatură.

Hainele care sunt calduroase la plus cinci nu vor ține cald la -30 ° C. Există un set optim de haine pentru fiecare indicator de temperatură, care vă va permite să vă bucurați de alergare fără a compromite rezultatul.

Recomandările de îmbrăcăminte pentru alergare se termină la -20 ° C, iar un set pentru această temperatură poate funcționa până la -30 ° C – dacă alergi în acest frig înghețat. Mulți experți nu recomandă acest lucru.

În ce să alergi la începutul toamnei

Această perioadă a anului este una dintre cele mai confortabile pentru antrenament și competiție. Nu foarte cald, nu foarte rece, nu vei transpira mult și nu vei raci.

Există o cantitate de neimaginat de tricouri de alergare de calitate care se potrivesc oricărui gust, culoare și portofel. Atunci când alegeți un tricou, asigurați-vă că zonele de disipare a căldurii sunt bine ventilate. De regulă, această cerință este îndeplinită în tricourile din segmentul de vârf și în tricourile de competiție.

Mulți alergători au o distincție în garderoba lor – o haină pentru antrenament, alta pentru competiție. Pentru cei care nu împărtășesc această opinie și aleargă întotdeauna în același mod, va fi logic să cumpere imediat ceva de înaltă calitate și durabil, doar din acest segment.

Tricourile mai simple pentru alergare au un minim de zone de ventilație (de obicei sub axile și atât) și sunt realizate din materiale sintetice de înaltă calitate, plăcute pentru corp.

Nu vă recomandăm să alergați în tricouri de bumbac în niciun moment al anului – acestea absorb rapid umezeala și se usucă foarte încet. Acest lucru crește riscul de a vă îmbolnăvi de hipotermie și, în general, alergarea în haine umede nu este o plăcere.

Pantaloni scurți de alergare

Pantalonii scurți de alergare pot fi la fel de minimalisti ca modelele pentru maratoane sau mai lungi și mai relaxați. Pot avea o compresie suplimentară, care este mai frecventă în hainele de alergare, buzunare suplimentare și ventilație, ceea ce le transformă în cele din urmă în haine funcționale.

Atunci când alegeți pantaloni scurți, ar trebui să acordați atenție calității materialului sintetic, ventilației, greutății. Cusăturile și ochiurile interne nu trebuie să se spargă, iar croiala nu trebuie să împiedice mișcarea.

În pantalonii scurți de alergare speciali nu există fermoare și nasturi, acestea sunt înlocuite de o bandă elastică în centură, care ar trebui să se potrivească bine corpului, fără să cadă.

Vesta de alergare

Va fi util în cazul vânturilor puternice. Vestele pot fi fabricate din țesături ultra-ușoare sau materiale rezistente la vânt, cum ar fi WindStopper, StormLock, SoftShell. Cea mai subțire jachetă de vânt poate servi ca o alternativă la vesta, dar vesta este mai bine ventilată și cântărește mai puțin.

Atunci când plouă afară și temperatura aerului este de + 5 – + 10 ° C, este recomandat să purtați fie un paravânt pentru alergare cu DWR, fie o jachetă ușoară cu membrană cu glugă. Geaca trebuie să fie respirabilă, altfel oricum vei transpira.

O pălărie este, în general, indispensabilă pentru antrenamentul intensiv pe termen lung în orice vreme – este mai confortabil să alergi o șapcă, un fes din material care nu lasă transpirația de pe frunte să pătrundă în ochi.

Colanți de alergare

Pentru vreme însorită și calmă, colanții ¾ sunt potriviți. Această lungime protejează șoldurile și genunchii de hipotermie și menține o temperatură normală în mușchi.

În majoritatea ultramaratoanelor montane, organizatorii includ colanți, nu pantaloni scurți, în lista echipamentelor obligatorii.

Modelele profesionale pot avea compresie locală, ceea ce asigură o muncă musculară eficientă prin reducerea vibrațiilor și recuperarea rapidă datorită fluxului crescut de sânge.

În același timp, izolarea zonală a locurilor care sunt deosebit de predispuse la hipotermie poate fi asigurată în colanți. Modelele mai simple au, de asemenea, în stoc soluții tehnologice de înaltă calitate, deci există întotdeauna o mulțime de a alege.

Bluză de alergare cu mânecă lungă

În condiții de vânt, un tricou de jogging cu mâneci lungi poate fi util . Modelele largi pot fi purtate peste tricourile de alergare. Un astfel de tricou ar trebui să „respire” bine, completând primul strat. Diferența sa este cel mai adesea numai în prezența mânecilor. Uneori, cămășile de jogging cu mâneci au buzunare și fermoar la piept.

Cele mai progresive tricouri cu mânecă lungă pot fi găsite în segmentul de îmbrăcăminte de trail running. Această cămașă este deseori un must-have pentru competiția de trail running, astfel încât fiecare producător de îmbrăcăminte de alergare se străduiește să facă cel puțin câteva modele în acest scop.

Ochelari de alergare

Când aleargă pe vreme rece și vânt, mulți sportivi se plâng că ochii lor lăcrimează. Ochelarii de sport vă vor ajuta să vă protejați ochii: de vânt, de praf și alte resturi ridicate de vânt.

Ochelarii de alergare vin în diferite culori de filtru și niveluri de protecție UV.

Ochelarii cu lentile anti-ceață din spectrul galben și portocaliu sunt considerati cei mai populari iarna. Mulți producători se pot lăuda cu modele speciale de ochelari pentru alergare.

Geacă de jogging

În ploaie, este relevant un sacou cu membrană sau un paravânt cu DWR.

Dacă vorbim despre o sesiune lungă de antrenament, de exemplu, într-o pădure de lângă Moscova, sau despre o competiție de alergare pe distanțe lungi, unde se așteaptă ploi abundente, ar trebui să luați o jachetă cu membrană Gore-Tex sau similară.

Atunci când alegeți un sacou cu membrană pentru iarnă, trebuie să acordați atenție respirabilității – multe membrane din vechea generație nu funcționează bine pentru îndepărtarea umezelii la temperaturi negative.

Nu orice geaca cu membrană este potrivita pentru alergare. Sortimentul lor este foarte diferit în ceea ce privește caracteristicile membranei (rezistența la apă / permeabilitatea la vapori), greutatea, croială și funcționalitate.

În jachetele de jogging, membrana se concentrează mai mult pe permeabilitatea la vapori decât protecția împotriva ploii și asigură o ventilație mai bună.

Astfel de jachete cântăresc mai puțin decât, de exemplu, gecile simple (o jachetă cu membrană pentru alergare cântărește de la 100 g) și sunt mult mai compacte atunci când sunt ambalate.

În ce să alergi iarna

Jambiere sau colanți de alergare

Pentru a alerga la temperaturi sub îngheț, este timpul să purtați jambiere lungi sau colanți cu ghete de compresie. Dacă plouă sau e lapoviță, poți opta pentru pantaloni impermeabili cu ventilație.

Picioarele deschise pe vreme rece necesită mai multă energie pentru a încălzi mușchii pentru funcționarea lor normală. Și dacă pe întinderi scurte poate părea un fleac, atunci la distanțe de 15 km și mai mult totul se schimbă.

Mușchii care lucrează constant consumă o cantitate uriașă de energie, transformând energia în căldură. Până la un anumit punct, excesul de căldură trebuie îndepărtat fără obstrucție. Dar cu o scădere a temperaturii sub zero, această căldură devine mică.

Pentru a menține mușchii ca să nu înghețe, corpul va solicita automat mai multă energie, dar tot trebuie să alergăm!

Trebuie avut în vedere faptul că majoritatea traseelor ​​montane se desfășoară în condiții climatice unde temperaturile variază adesea de la -5 ° C până la + 5 ° C (mai ales dimineața devreme, seara și pe vârfurile munților) și dacă doriți să alergați într-o astfel de zi, jambierele sau colanții + încălțăminte specială pentru picioare vor fi pe lista necesară.

Colanții de iarnă sunt diferiți: izolați cu microfleece sau dintr-un material mai subțire, comprimat.

Tricou și vestă sau sacou

La temperaturi sub îngheț, se recomandă purtarea unui tricou cu mânecă lungă. Poate fi izolat sau nu. Pe vreme de vânt, purtați o tricou antivent sau o jachetă ușoară peste tricou. Pe vreme uscată și îngheț ușor, este suficient o jachetă, nu este necesară o jachetă cu membrană.

Jachetele sunt disponibile cu sau fără glugă, cu sau fără impregnare hidrofugă. Un paravânt de înaltă calitate pentru alergare este în mod necesar echipat cu ventilație în zona axilei. Este obligatoriu să aveți cel puțin un buzunar cu fermoar, unele modele pot fi pliate în el.

Cum să te îmbraci ca să alergi la o temperatură de -5 … -10 ° С

La temperaturi sub -5 ° C, îmbrăcămintea ar trebui să acopere complet corpul. Aceasta înseamnă – colanți lungi sau pantaloni antivent pe picioare, în partea de sus cel puțin 2 straturi de îmbrăcăminte – un tricou cu mânecă lungă și o jachetă din lână rezistentă la vânt sau calduroasa.

O jachetă din lână nu ne protejează neapărat de vânt, dar se încălzește mai bine decât una rezistentă la vânt. Pe vreme cu vânt ridicat, ele pot fi combinate, pe vreme rece și calmă, e suficientă lenjeria termică cu lână.

Jachetele din lână vin în diferite greutăți – cu cât materialul este mai dens, cu atât jacheta este mai călduroasă și mai grea. Îmbrăcămintea din lână se găsește în principal în colecțiile pentru alpinism, drumeții și schi.

Accesorii de alergare

Iarna, nu te poți descurca fără mănuși de alergat și o pălărie Buff sau bandană. Mănușile din material subțire respirabil sunt potrivite pentru temperaturi de până la -10 ° C.

Dacă mâinile sunt foarte reci, ar trebui să alegeți mănuși din lână sau Polartec Power Stretch cu membrană WindStopper – vă va proteja de vântul rece. Mănuși de alergare adecvate pot fi găsite și de la producători de îmbrăcăminte pentru drumeții, alpinism și schi precum Marmot, The North Face, Arcteryx.

Există opinia că alergarea la temperaturi sub -15 ° C este periculoasa pentru sănătate. Din acest motiv, mulți alergători încetează să se antreneze iarna, deoarece în cea mai mare parte a timpului temperatura este sub -15 ° C iarna.