Helmut Kohl, Walkman, Dirty Dancing, Depeche Mode – anii ’80 au fost un deceniu de inovații, iar saltul de la era industrială la cea digitală a fost foarte rapid.
Industria de adidași s-a dezvoltat la fel de repede în anii 1980. În timp ce anii ’70 au fost destul de monotoni în jurul Converse One Star, Vans Old Skool și Sk8 Hi, Nike Bruin sau Pro-Keds Royal Master, tehnologia încălțămintei a decolat în următorul deceniu ca prima navetă spațială.
Copiii din anii ’80 de la STAB Berlin au reunit lista finală a tuturor adidașilor din anii ’80 care ne-au inspirat să facem mai mult cu adidași decât doar să-i purtăm ca niște simple încălțări.
Saucony Jazz (1981)
Dacă te uiți la istoria încălțămintei, firma Saucony este aproape mai veche decât timpul. ? Fondată în 1898, marca a trecut prin diferite schimbări înainte de a se stabili ca una dintre cele mai importante mărci de adidași de pe piață în anii 1970.
În 1981, jazz-ul a fost muzica top atunci când a venit vorba de influența asupra pantofilor și de atunci s-a impus ca una dintre cele mai moderne siluete din anii ’80.
New Balance 576 (1982)
576 a fost unul dintre primele modele Made in UK ale New Balance și fratele mai mare al 574. Unul dintre cele mai atemporale modele pe care New Balance le-a lansat vreodată.
Nike Air Pegasus (1983)
Design simplificat, Swoosh mare, talpă din trei părți – Air Pegasus din 1984 este încă unul dintre cele mai importante modele de alergare pe care Nike le-a lansat vreodată pe piață. Șireturile în zig-zag au fost păstrate de atunci la diferite modele Nike mai noi. Un adidas elegant, care, din păcate, nu a primit niciodată dragostea pe care o merita.
Adidas LA Trainer (1984)
Probabil că v-ați întrebat la ce servesc cele trei „puncte” din talpa intermediară a sneakersilor LA. Acesta este așa-numitul „sistem de amortizare Peg” de la Adidas, care a fost folosit câțiva ani.
Pantoful în sine a fost dezvoltat ca parte a Ofensivei Adidas Performance pentru Jocurile Olimpice din 1984 și de atunci a devenit un adevărat clasic al stilului de viață.
Adidas Micropacer (1984)
Numele spune totul și pantoful îndeplinește tot ceea ce promite aspectul său, chiar mai mult. Fiind primul pantof care a integrat în mod activ tehnologia într-un pantof sport, Adidas Micropacer avea un mini-computer încorporat din fabrică care calcula pașii, distanța, viteza și chiar caloriile arse. Acesta a fost controlat de un microcip în antepic. Iar toate acestea în 1984.
Adidas ZX 500 (1984)
Primul model ZX și unul dintre cei mai importanți pantofi de alergare, ei bine, din istoria recentă. A fost un pantof de performanță de ultimă generație care a fost văzut pe picioarele diferiților sportivi. Poate unul dintre cele mai atemporale modele care au părăsit mai apoi sălile din Herzogenaurach.
Adidas Marathon TR (1985)
Unul dintre cei mai mari clasici din istoria decorată a lui Adidas. Marathon TR a fost văzut ca răspuns la Waffle Trainer de la Nike și a marcat unul dintre primii pantofi adevărați de alergare pe traseu.
New Balance 1300 (1985)
New Balance a scris istorie în anii ’80, chiar și atunci când a venit vorba de prețurile produselor lor. 130 de dolari erau o mulțime de cash la mijlocul anilor ’80 și astfel New Balance și-a manifestat poziția de producător premium de articole sportive cu seria 1300.
ASICS GT-II (1986)
Asics și tehnologia lor de gel sunt inseparabile astăzi. Totuși, lovitura inițială a venit în 1986 cu Asics GT-II, care a adus rapid marca japoneză printre primele mărci din activitatea internațională de rulare. Totuși, „GT” nu înseamnă „Gel Technology”, ci „Gran Turismo”.
„Fabricat în SUA”, care este acum o practică obișnuită la New Balance, a fost preluat cu adevărat abia în 1987 cu lansarea modelului 996. În timp ce alte mărci au încălțăminte ieftină produsă în Orientul Îndepărtat, New Balance nu numai că a cumpărat muncitori locali, ci a făcut și reclame în diferite reviste de modă, toate sub motto-ul „chiar aici în America”.
New Balance 1500 (1988)
Personalul STAB Berlin alege cea mai bună siluetă New Balance din toate timpurile, dar acesta este un alt subiect.
Lansat inițial ca o întreagă linie, New Balance 1500 au fost disponibil ca pantofi de alergare, de tenis și pentru baschet, iar designul său continuă să stabilească standarde astăzi.
Nike Air Force 1 (1982)
Unul dintre cei mai bine vânduti pantofi din istorie și probabil nava amiral Nike a anilor ’80. Numit după aeronava președintelui SUA și un pilon la picioarele diferiților jucători NBA în ziua sa, peste 1700 (!!!) diferite versiuni ale Nike Air Force 1 au fost introduse pe piață până în prezent.
Air Force 1 depășește orice record. Importanța și impactul acestui model cu greu pot fi exprimate în cuvinte – Forțele Aeriene sunt un mod de viață.
Adidas Forum (1984)
În calitate de producător german de articole sportive, Three Stripes au fost strâns asociate cu fotbalul și alergatul pentru o lungă perioadă de timp, dar popularitatea crescândă a baschetului din anii ’80 a făcut ca și Adidas să intre pe piață în această industrie.
Adidas Forum marchează primul pantof de baschet pur de la Herzogenaurach și a fost inspirat de la produsele anterioare: designul de sus cu velcro este reprezentativ pentru estetica încălțămintei din anii ’80.
Nike Air Jordan II (1987)
După succesul răsunător al Air Jordan I, Nike a lansat al doilea model profesional al lui Michael Jordan doar trei ani mai târziu.
Proiectat de Peter Moore și Bruce Kilgore, originalul Air Jordan II a fost produs în Italia și gestionat complet fără un Swoosh, o inovație îndrăzneață de la Nike la acea vreme, care dorea să consolideze marca Jordan în afara diviziei Nike.
Air Jordan III (1988)
Al treilea pantof Air Jordan a ieșit pe piață la doar un an după Jordan II, din nou fără un Swoosh, și a marcat un punct de cotitură. Tinker Hatfield s-a făcut o legendă absolută prin designul Air Jordan II, Michael Jordan și-a dedicat întreaga viață de încălțăminte brandului Nike, iar Phil Knight, fondatorul Nike, a devenit miliardar.
Primul pantof cu legendarul logo „Jumpman” și unul dintre adidașii din anii ’80. Poate cel mai important pantof Air Jordan vreodată.
Air Jordan IV (1989)
Air Jordan IV abia intră pe lista pantofilor din anii ’80. Al doilea design Tinker Hatfield din seria Air Jordan a văzut lumina zilei în 1989 și a adus pentru prima dată ceva de genul coerenței estetice liniei de încălțăminte sport.
Relația cu Air Jordan II atrage imediat atenția, doar materialele au fost păstrate mai ușoare și mai orientate spre performanță. Primul Air Jordan care a fost, de asemenea, disponibil pe piața globală și a fost un adevărat succes la box-office.
Reebok The Pump (1989)
Una dintre revoluțiile de pe piața încălțămintei din anii ’80 și unul dintre adidașii de succes de la Reebok. Tehnologia cu pompiță permite purtătorului să umfle partea interioară a pantofului și să o adapteze astfel perfect la picior. Este de la sine înțeles că Reebok nu numai că a dat peste cap piața baschetului, ci și lumea adidașilor în general cu lansarea acestui model.
Nike Air Max 1 (1987)
Inspirat de Centrul Georges Pompidou din Paris, Tinker Hatfield a răsturnat viitorul Nike (și al întregii industrii) în 1987, când a lansat primul model de Air Pad vizibil. Ce a fost ascuns anterior în spuma EVA acum a ieșit la iveală.
Ceea ce a urmat au fost doar cele mai importante evoluții ale tehnologiei. Unul dintre cei mai importanți pantofi din anii ’80 și încă cel mai popular Air Max din zilele noastre.
Nike Air Trainer (1987)
Aproape ai ghicit, Nike Air Trainer din 1987 este un design tot Tinker Hatfield. La acea vreme, primul pantof de antrenament hybrid și mai târziu modelul de pe teren al vedetei de tenis Joh McEnroe.
Arma universală absolută Nike și unul dintre cei mai copiați adidași din anii ’80 până în prezent. Din păcate, de multe ori nu primește recunoașterea pe care o merită.